Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Θα Φέρει...

Η κρίση ... περισσότερη Ευρώπη


Ο Alastair Μ Newton, managing director και πολιτικός αναλυτής της Nomura International, μιλά στο «Κ» Για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Newton χαρακτηρίζει δύσκολο τον δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα μας και τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για τη νέα δανειακή σύμβαση. Είναι αρκετό αυτό για να μετριαστεί η αβεβαιότητα;Υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, παρά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, τόσο για την Ελλάδα και τις αγορές όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής 90% στη συμφωνία για το PSI. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs), που είναι, προφανώς, ένα σημαντικό εμπόδιο.

Δεν είναι ξεκάθαρο, με τα νούμερα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ακόμα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά από δω και στο εξής. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ραγδαία και είναι σαφές ότι δύσκολα θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ΑΕΠ, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος.

Επίσης, έχουμε εκλογές τον Απρίλιο και μόνο σαφές δεν είναι το αποτέλεσμα τους. Ο σχηματισμός κυβέρνησης πλειοψηφίας, η οποία θα μπορεί να στηρίζει τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ίσως αποδειχθεί δύσκολη αποστολή. Συνεπώς, πολλές είναι οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές προκλήσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η επόμενη θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας από τους πολίτες, με απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες δυστυχώς ορισμένες φορές οδηγούν σε βίαιες καταστάσεις.

Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Παπαδήμος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, από τον Νοέμβριο, όταν και ανέλαβε, και, όπως φαίνεται, θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές μάλλον τον Απρίλιο. Οι εκλογές ίσως δώσουν στη νέα κυβέρνηση ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή.

Νομίζω ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με δημοκρατική εντολή, το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσο θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές και, αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν είναι σαφές.

Αν αποδειχθούν ακριβείς οι δημοσκοπήσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση και αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με δημοκρατική εντολή, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση η οποία εκτιμώ πως θα συνεχίσει να είναι αρκετά δύσκολη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις;

Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν, αν θέλουν οι οικονομίες του Νότου να επιστρέψουν σε σταθερή, βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Και φοβάμαι ότι αυτό αφορά την Ελλάδα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες χώρες, συνεπώς οι μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στο εργασιακό και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα πρέπει να γίνουν.


Η διαδικασία την οποία πρέπει να περάσει η Ελλάδα ίσως δεν είναι ανάλογη σε έκταση με αυτήν που πέρασε η Μ. Βρετανία την περίοδο 1976-1985, με την οικονομική κρίση, την αίτηση για δάνειο στο ΔΝΤ και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε «θατσερισμός».

Φοβάμαι ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει έναν πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο, για να φτάσει στην οικονομική εξυγίανση. Πιστεύω, όμως, ότι οι Έλληνες το κατανοούν αυτό και έχει σημασία το γεγονός ότι, παρά τον πόνο και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι απλοί πολίτες, βλέπουμε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Θα υπάρξει, πιστεύετε, διχασμός Βορρά-Νότου, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση;

Παρά τη συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχουν πραγματικά εμπόδια για την περαιτέρω παροχή βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες, τα οποία προέρχονται από τον Βορρά, όπως, για παράδειγμα, από την Ολλανδία.

Και αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ισπανία είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι οι διαφωνίες εντός της Ευρωζώνης είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις, όπως τη «διχοτόμηση σε Βόρειους και Νότιους». Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν ενωμένες και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι... περισσότερη, παρά λιγότερη Ευρώπη.

Θα δούμε σημαντικές κινήσεις προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, με αναπόφευκτη συνέπεια να γίνει κάτι τύπου «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», όπως είπε η κυρία Μέρκελ, μια δήλωση, όμως, που αποτελεί κυρίως όραμα και όχι κάτι άμεσο. Το όραμα της Μέρκελ δεν νομίζω ότι είναι να κυριαρχήσει η Γερμανία και να αποφασίζει για όλα. Αυτό που θέλει είναι να μεταφερθούν περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτιμώ, επίσης, ότι, παρά την αυστηρή κριτική που έχει ασκηθεί στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όταν επικυρωθεί, πιστεύω ότι θα δούμε να αλλάζει η συμπεριφορά του Βορρά και της Γερμανίας ως προς την ανάπτυξη. Δεν λέω ότι θα δοθούν αμέσως χρήματα για την ανάπτυξη, θα αλλάξει, ωστόσο, η ψυχολογία και η συμπεριφορά προς τις υπερχρεωμένες χώρες.

Κρίνετε σημαντική την κίνηση της ΕΚΤ να προβεί σε ενέσεις ρευστότητας;

Πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι πολλοί, όπως κι εγώ, στην αρχή δεν «ζύγισαν» σωστά τον αντίκτυπο των πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (LTRO), ωστόσο πλέον πιστεύω ότι η επίδρασή τους στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική. Δεν μπορώ να πω ότι τα LTRO αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την αντιστροφή του κλίματος, αυτόν που... θα αλλάξει το παιχνίδι, όμως έχουν επιτύχει δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτον, συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές αλλά και στις αγορές ομολόγων, κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου και είδαμε τη μεγαλύτερη πτώση στα spreads. Δεύτερον, αγοράζουν χρόνο για τους πολιτικούς, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο, παρεμπιπτόντως, εκτιμώ ότι θα επικυρωθεί χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, παρά τις όποιες «ενστάσεις» του πιθανού νέου προέδρου της Γαλλίας, του κ. Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου