Cookie

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Η Ελλάδα ξανά !!!!!!

Στις αγορές

Στο 3,4% – 3,5% τοποθετούν τραπεζικοί κύκλοι την απόδοση του 3ετούς ομολόγου, 
με το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει για δεύτερη φορά στις αγορές από την είσοδό της στο Μνημόνιο. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών  τόνισε ότι οποιαδήποτε απόδοση κάτω από το 3,5% θα θεωρηθεί εξαιρετικά θετική υποδοχή από τις αγορές.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για 3ετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς. Σε σχετικό δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires κάνει λόγο για τιμολόγηση του ομολόγου αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Baribas. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για δεύτερη έξοδο στις αγορές ελήφθη μετά το πράσινο φως του Eurogroup για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του 1 δις. ευρώ που, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί πως το ελληνικό πρόγραμμα κινείται εντός των στόχων. 

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να επωφελείται από το αυξανόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, τις αυξανόμενες διεθνείς επενδύσεις αλλά και στη σταδιακή βελτίωση της ανεργίας και της ανάπτυξης», σχολίασε στο Dow Jonew Newswires o Alberto Gallo, υψηλόβαθμο στέλεχος της Royal Bank of Scotland. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές από την είσοδό της στο Μνημόνιο τον Απρίλιο. Η έκδοση, η οποία προσέλκυσε προσφορές 20 δις. ευρώ, αφορούσε 5ετές ομόλογο, μέσω του οποίου η χώρα άντλησε 3 δις. ευρώ με απόδοση 4,95%. 

Νωρίτερα δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων ανέφεραν πως το τριετές ομολόγο θα είναι ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ. 

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως, αλλά και το momentum που διαμορφώνει η έγκριση της δόσης του ενός δισ. ευρώ και η χθεσινή καλή πορεία της έκδοσης εντόκων γραμματίων. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο αυτό, άμεσης εξόδου στις αγορές, έχει ως στόχο να προλάβει και πιθανές παραφωνίες της Τρόικα που ξεκινούν από αύριο Πέμπτη νέο έλεγχο στην Αθήνα. 

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καλύψει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών, αλλά και να κάνει ένα ακόμα βήμα στην αποκατάσταση της καμπύλης των ομολόγων της. υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έξοδος στις αγορές έγινε τον Απρίλιο με 5ετές ομόλογο.

Τι σχολιάζουν αναλυτές

«Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση των διεθνών επενδύσεων και τη σταδιακή βελτίωση της ανεργίας και της ανάπτυξης», δήλωσε ο Alberto Gallo, επικεφαλής macro-credit ανάλυσης στην Royal Bank of Scotland, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο σκεπτικοί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Δεν υπήρξε επαρκής βελτίωση των θεμελιωδών της Ελλάδας. Είναι απλώς αποτέλεσμα της υπερβολικής ρευστότητας και του κυνηγιού για αποδόσεις που επιτρέπουν την επιστροφή στην αγορά. Είναι μια ένδειξη του πόσο τρελή και ανεύθυνη είναι η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά», τονίζει ο Ben Bennett, στρατηγικός αναλυτής της Legal & General Investment Management.

πηγή: lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου