Cookie

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Δυστυχώς δεν βγήκε ο Αλέξης ??

Ο Γιούνκερ εξελέγη νέος Πρόεδρος της Κομισιόν


Ηγετική εμφάνιση, με αναφορές στην κρίση και στην Ελλάδα, έκανε στο Στρασβούργο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας λίγο πριν από τη σημερινή εκλογή του τις «κατευθυντήριες γραμμές» του για την προεδρία της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε ονομαστεί υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί συνόλου 28 την 27η Ιουνίου, εξασφάλισε 422 ψήφους έναντι 250 κατά, με 47 αποχές και 10 άκυρα, επί ενός συνόλου 729 εγκύρων ψήφων.
Ο υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι 376 ψήφους.

Πάντως ο Γιούνκερ δεν εξασφάλισε όσες ψήφους θα μπορούσε και αναμενόταν, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των κεντρώων, διαθέτει ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 60 αποσκιρτήσεις.
Πάντως ένα μέρος των 50 μελών του ΕΚ τα οποία εξελέγησαν με τους Πράσινους είχαν κάνει σαφές ότι επρόκειτο να ψηφίσουν τον Γιούνκερ για να υπερασπιστούν την αρχή —η οποία θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά— της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ήταν το ΕΛΚ.
«Έκανα ό,τι μπορούσα ώστε η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, να παραμείνει στην ευρωζώνη», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξή του στην προεδρία της Κομισιόν. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά κι εμείς δεν θέλαμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Υποστήριξε μάλιστα ότι τι ευρώ δεν διαιρεί, αλλά προστατεύει την Ευρώπη. «Ήμουν υπουργός Οικονομικών επί 20 χρόνια στο Λουξεμβούργο. Κάθε έξι μήνες έπρεπε να πάρουμε δυσάρεστες αποφάσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έχω ζήσει δύσκολες στιγμές γιατί εκείνοι που ήθελαν να ανατιμήσουν το νόμισμά τους δεν το έκαναν για να μη χάσουν μερίδια αγοράς, ενώ εκείνοι που ήθελαν να το υποτιμήσουν πάλι δεν το έκαναν, φοβούμενοι τον πληθωρισμό», θυμάται ο Γιούνκερ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη, εάν δεν είχαμε το ενιαίο νόμισμα «θα είχαμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε όλοι πόλεμο εναντίον όλων: οι Γερμανοί με τους Γάλλους, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς κ.ο.κ.».
Ο Γιούνκερ δήλωσε θερμός οπαδός της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», προσεγγίζοντας παραδοσιακές θέσεις των γερμανών χριστιανοδημοκρατών. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγγελία «Ευημερία για όλους» (Wohlstand für alle) του Λούντβιχ Έρχαρντ, ο οποίος θεωρείται «πατέρας» του γερμανικού οικονομικού θαύματος στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Υπογραμμίζοντας το κοινωνικό προφίλ του, ο Γιούνκερ υποσχέθηκε να είναι «ο πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου», ενώ δήλωσε αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων και «καθολικού τύπου» υπηρεσιών, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να τις αφήσουμε στο έλεος της αγοράς».
«Δεν είναι η ώρα για επανάσταση…»
Ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ υποσχέθηκε να «κινητοποιήσει» περισσότερα από 300 δις ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να σταματήσει η «αποβιομηχανοποίηση» της Ευρώπης και υποστήριξε ότι μόνο η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς (σε τομείς που εκκρεμούν από το 1992) θα προσέφερε στην Ευρώπη «προστιθέμενη αξία» 200 δις. Ζήτησε «ενισχυμένη συνεργασία» στην πολιτική άμυνας και ιδιαίτερα στις εξοπλιστικές προμήθειες, αλλά υποσχέθηκε περισσότερη «κοινοτική» και λιγότερη «διακυβερνητική» μέθοδο για την Ευρώπη.
«Δεν είναι ώρα για επανάσταση, αλλά ούτε και για αντεπανάσταση» δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει λάβει το μήνυμα από την κάλπη της 25ης Μαίου. Συνοπτικά, οι φιλοευρωπαϊστές θυμήθηκαν τον Ζακ Ντελόρ για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία Μπαρόζο, ενώ οι ευρω-σκεπτικιστές έχουν έναν ακόμα εχθρό. Το είπε χαρακτηριστικα η Μαρίν Λεπέν: «Δεν είστε τίποτα, δεν εκπροσωπείτε τίποτα, δεν θα σας ψηφίσουμε». «Σας ευχαριστώ που δεν θα με ψηφίσετε» απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
πηγή: agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου