Cookie

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Η αλήθεια με λίγες λέξεις !!!!


 «Αν ο Παπανδρέου είχε κάνει ντηλ με τα συμφέροντα»

Θα είχε παραμείνει Πρωθυπουργός
 Βίντεο με την συνέντευξη του κ. Πετσάλνικου στο ΝΕΡΙΤ από το 20 λεπτό έως στο 61 λεπτό. Το περασμένο σαβ/κο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και εις εκ των πιο ακέραιων διαχρονικά πολιτικών ανδρών Φίλιππος Πετσάλνικος, παρέθεσε μια ιστορική συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΡΙΤ» και στις δημοσιογράφους Βάλια Πετούρη, Βούλα Κεχαγιά και Μάριον Μιχελιδάκη. Σ' αυτή τη συνέντευξη (πατήστε πάνω στο screenshot, από το σημείο 20:15 και έπειτα) μιλά ανοιχτά για την διετία της κυβέρνησης Παπανδρέου, αφηγούμενος από την διαπίστωση του υπέρογκου ελλείμματος και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης λόγω του δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο του 2011
. Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Βουλής,και αποδίδοντας όσο γίνεται ακριβέστερα τα λεγόμενά του, μπορούμε να την χωρίσουμε στα εξής σημεία: Έλλειμμα 2009: Ο Πετσάλνικος ξεκινά τη συνέντευξή του με την αυτονόητη παραδοχή ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβαν και δεν δημιούργησαν την κρίσιμη κατάσταση για την χώρα, μιας και η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή άφηνε πίσω της ένα υπέρογκο έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ κι ένα χρέος που κάλπαζε. Πριν την 4η Οκτωβρίου του 2009, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούσε να γνωρίζει το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος, υπενθυμίζοντας ο Πετσάλνικος την επιστολή Καραμανλή 2 ημέρες πριν τις εκλογές, στην οποία γινόταν λόγος για έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ. Τοποθετούμενος ο Πετσάλνικος και για τις δήθεν προειδοποιήσεις Προβόπουλου στον Παπανδρέου, εκείνος απάντησε ότι είχε δεχθεί τον πρώην πια πρόεδρο της ΤτΕ στην Βουλή, με τον τελευταίο να του δηλώνει ότι δεν είχε μιλήσει για εκτίναξη του ελλείμματος, η οποία δεν διέφερε κατά πολύ από την εκτίμηση της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο Προβόπουλος εκτιμούσε για διψήφιο έλλειμμα γύρω στο 10% και όχι στο 15,6%, όπως και τελικά εκτιμήθηκε από την Eurostat. Αυτή η διαφορά για τον Πετσάλνικο ως προς το ύψος του ελλείμματος ήταν καθοριστική και για την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, μιας και αν το έλλειμμα ήταν στο 10%, η χώρα δεν θα διέτρεχε κίνδυνο χρεοκοπίας. ΔΝΤ/Επαφές Παπανδρέου Ως προς τον εν γένει ρόλο του ΔΝΤ και τις επαφές του Παπανδρέου με τον Στρος Καν, ο Πετσάλνικος είπε το αυτονόητο: Ότι ο κάθε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο Στρος Καν δεν ήξερε το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος, σ' αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, ο οποίος επανειλημμένως δεχόταν τα ψεύτικα στοιχεία των κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο Πετσάλνικος επίσης υπενθύμισε ότι ο Παπανδρέου έκανε αγώνα στην Ευρώπη για να πείσει τους εταίρους να στήσουν από το μηδέν έναν Μηχανισμό Στήριξης, με τους τελευταίους, μέσω της Άγκελα Μέρκελ να ζητούν επίμονα τη συμμετοχή του Ταμείου, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη διάσωση χωρών που βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Για τον Πετσάλνικο, οι ευρωπαίοι εταίροι άργησαν να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα ήταν πανευρωπαϊκό, παρακούοντας τις συνεχείς εκκλήσεις Παπανδρέου, με την Μέρκελ να κοιτά μονάχα στις εσωτερικές εκλογές στα γερμανικά κρατίδια. Ο Πετσάλνικος επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος, εστιάζοντας στην καταβύθιση του ΑΕΠ κατά 20%, την εκτίναξη της ανεργίας και την διάλυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
Ψηφοφορία ή όχι του Πρώτου Μνημονίου με 180 βουλευτές
Ο Πετσάλνικος έκανε σ' αυτό το σημείο αναδρομή στον υπονομευτικό ρόλο του Σαμαρά στην τότε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την δεδηλωμένη πρόθεση της ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο και να μην στηρίζει την κυβέρνηση, όπως όμως σε άλλες χώρες- Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία- όλος ο πολιτικός κόσμος ήταν ενωμένος με αποτέλεσμα λιγότερες οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία για αυτές τις χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα. Μάλιστα ο Πετσάλνικος τονίζει ότι στην περίπτωση που το πρόγραμμα πήγαινε με τις 180 ψήφους και καταψηφιζόταν από την Ελληνική Βουλή, τότε θα ήταν αδύνατο τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών να δεχθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η βοήθεια να χαθεί και η χώρα να χρεοκοπήσει.
Ημέρες πτώσης Παπανδρέου/ πρόταση πρωθυπουργίας σε Πετσάλνικο
Σ' αυτό το σημείο της συνέντευξής του, ο Πετσάλνικος λέει αλήθειες που πονάνε. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρά τις δικές του αντιρρήσεις, Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν συμφωνήσει στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο (λόγω και των απανωτών αρνήσεων άλλων υποψηφίων), επιμένοντας οι δύο αρχηγοί στην αναγκαιότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από ένα θεσμικό πρόσωπο, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής. Ως προς την πτώση/ανατροπή, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πετσάλνικος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλώνει ότι ο Παπανδρέου αναγκάστηκε σε παραίτηση, με τραπεζικούς και οικονομικούς παράγοντες να συμβάλλουν στην διαμόρφωση σε βάρος κλίματος . Είπε χαρακτηριστικά ότι αν ο Παπανδρέου έκανε ντηλ με τα οικονομικά συμφέροντα, θα είχε παραμείνει πρωθυπουργός.
Δημοψήφισμα:
Ο Πετσάλνικος αναφέρει στη συνέντευξη, ότι ο Παπανδρέου πρότεινε δημοψήφισμα για την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου για το κούρεμα του χρέους στον ιδιωτικό τομέα. Αποκαλύπτει μάλιστα ο ίδιος ότι ο Παπανδρέου δεν σκόπευε να προκηρύξει άμεσα δημοψήφισμα, μεταθέτοντάς το για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2012, και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Πετσάλνικο, είχε προϊδεάσει τους ευρωπαίους εταίρους για το δημοψήφισμα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ελλάδα, προϊόν της επίμονης άρνησης Σαμαρά να παρέχει την ελάχιστη συναίνεση, λέγοντας ο πρώην πρωθυπουργός ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί απευθείας συναίνεση του λαού. Με την πρωτοβουλία Παπανδρέου συμφώνησε απολύτως και η Μέρκελ, με τον Σαρκοζί να παραφουσκώνει την δήθεν αντίδρασή του για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πετσάλνικος λέει ξεκάθαρα ότι ο Παπανδρέου αδειάστηκε από τον Βενιζέλο. Καταθέτοντας και μια προσωπική μαρτυρία, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε ότι μετά την επιστροφή Παπανδρέου από τις Κάννες, δέχθηκε στο γραφείο του επιστολές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αποστολάκη, Καϊλή, Κεφαλίδου), οι οποίες αντιτίθεντο στην ιδέα του δημοψηφίσματος. Σε συνδυασμό με τις προφορικές τοποθετήσεις κι άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ήταν φανερό ότι πλέον φάνταζε αδύνατη η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ενώπιον αυτής της κατάστασης, ο Πετσάλνικος πρότεινε στον Παπανδρέου να μιλήσει ανοιχτά για την προσπάθεια ανατροπής στην Βουλή και αν μπορούν να τον ρίξουν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται. Ο Παπανδρέου όμως, σύμφωνα με την μαρτυρία Πετσάλνικου, απάντησε ότι βεβαίως ότι ο κόσμος θα είχε καταλάβει έτσι τι ακριβώς γίνεται, αλλά αν ακολουθούσε την συμβουλή του, η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές το αργότερο σε 40 μέρες, φοβούμενος ότι μέσα σ' αυτό το διάστημα η χώρα μπορούσε να σκάσει, δηλαδή να καταρρεύσει, με τους εταίρους πιθανόν να κάνουν πίσω από τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011.
Για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα με την σημερινή κυβέρνηση
Αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν δέχτηκε τότε το φόρο καυσίμου που ήθελε η τρόικα, αλλά επιβαρύνει τους καταναλωτές, τον οποίο φόρο όμως δέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση το 2012, αποδεικνύοντας στην πράξη την αναποτελεσματικότητα του φόρου καυσίμου που έφερε ως αποτέλεσμα να μην να μειωθεί η αγορά πετρελαίου και να κρουόσουν οικογένειες, χωρίς κανένα επιπλέον έσοδο αλλά με έλλειμμα για το κράτος. Μιλάει και για την άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου στις απαιτήσεις της τρόικας και στο θέμα του 13 και 14 μισθού, μειώνοντας μόνο το 13 μισθό και αυτό όχι για τις πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες, τους οποίους 13 και 14 μισθούς όμως τα έκοψε η σημερινή κυβέρνηση εντελώς, επιβαρύνοντας έτσι τους πιο φτωχούς. Επίσης αναφέρθηκε και στο πολύ άδικο σύστημα φορολογίας που επέβαλε ο Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών υπακούοντας πλήρως της εντολές του Σαμαρά (πράγμα για το οποίο είχε πάρει τώρα μια ήρεμη θέση ως επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας), μια εντελώς άδικη φορολογία που έχει επιβαρύνει μόνο τις αδύνατες ομάδες Ελλήνων, συγκρίνοντας το μάλιστα με το σύστημα φορολογίας της κυβέρνησης Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, που επιβάρυνε πρώτα τους πολιτικούς και τους πλουσίους και μετά κλιμακωτά όλο και πιο λίγο προς τα κάτω, ώστε να μην πληγούν άμεσα οι αδύνατες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες όμως τώρα πέφτει όλο το βάρος. Συμπεραίνει ότι το πρόγραμμα των δανειστών -το οποίο η σημερινή κυβέρνηση τηρεί χωρίς καμιά σωστή διαπραγμάτευση- αποδεικνύει την σκληρότητα των απαιτήσεων των δανειστών, όπως και την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος που θα πρέπει να αλλάξει.
Σε ότι αφορά το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την «κεντροαριστερά»
Κανένα κόμμα δεν κατάργησε ποτέ τα σύμβολα του εδώ και 40 χρόνια. Αντικαταστήσαμε τον Ήλιο με μια ελιά, τώρα ξεράθηκε και αυτή και μετά τι; Θα έχουμε ένα καινούργιο σύμβολο για την «δημοκρατική παράταξη» χωρίς ουσία ιδεών; Χαρακτήρισε τον εαυτό του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι «ελιά», διευκρίνισε ότι η σοσιαλιστική παράταξη αποκαλείτο παλιά προοδευτική και όχι δημοκρατική, διότι δημοκρατικές μπορεί να είναι όλες η παρατάξεις, όπως και ότι η «κεντροαριστερά» είναι μια ελληνική εφεύρεση, σε σύγκριση με το εξωτερικό όπου υπάρχουν μόνο οι έννοιες αριστερά, δεξιά, κομουνισμός και το πλησιέστερο του χώρο. Ότι δεν συμφωνεί με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που από την μια λέει ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά από την άλλη συμφωνεί με τις πλέον σκληρές και άδικες αποφάσεις της δεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, αποφάσεις που εκτός από άδικες και εντελώς απέναντι των αρχών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν κανένα νόημα, αποδεικνύοντας αναποτελεσματικότητα στην πράξη. Καταλήγοντας λογικά ότι δεν φτάνει να δηλώνεις ότι είσαι κάτι, αλλά και να το αποδεικνύεις με πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου