Cookie

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

«Μυρίζει» !!!

Κλίμα εκλογών  ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα της ΔΕΗ 
και του αιγιαλού, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση οδηγείται σε οριακή πολιτική κατάσταση καθώς «η κοινωνία θα είναι απέναντι στο σύνολό της» .

Θερμό καλοκαίρι αναμένει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας πως με τα νομοσχέδια για την ΔΕΗ και τον αιγιαλό και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση οδηγείται σε οριακή πολιτική κατάσταση καθώς «η κοινωνία θα είναι απέναντι στο σύνολό της».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίασή της έκρινε ότι πρέπει να αυξηθεί η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η άποψη ότι με τις κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι «αποτελεί μειοψηφία στον λαό» και θα συνειδητοποιήσει ότι η εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές, δεν ήταν συγκυριακή, αλλά είχε στρατηγικό χαρακτήρα. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ήδη το κλίμα «μυρίζει εκλογές» κάτι που θα γίνει πολύ πιο ισχυρό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στα θέματα που απασχόλησαν την Κ.Ο. ήταν και η τακτική που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές εντός και εκτός της βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε), αντάλλαξαν απόψεις για τη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με τις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο λαός μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε την υιοθέτηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έπειτα από ψηφοφορία, ο κανονισμός εγκρίθηκε και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι στο σύνολό τους οι βουλευτές του κόμματος οφείλουν να εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις και όχι τις προσωπικές ή τις θέσεις της ιδεολογικής τάσης που ανήκουν. Με τη θέση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, σε κάθε περίπτωση, να εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης με τους βουλευτές, ώστε να αποφεύγονται ακραία μέτρα όπως οι διαγραφές.
Στη συνέχεια συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία με θέμα συζήτησης την τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Στο Αμύνταιο ο Τσίπρας
Στο μεταξύ στο Αμύνταιο θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου – Φιλώτα Φλώρινας, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε ανοιχτή συνάντηση με τους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου και τους φορείς της περιοχής στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αμυνταίου.
Απεργίες κόντρα στη «μικρή ΔΕΗ»
Δυναμική θα είναι η αντίδραση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ρεύματος, απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, με τους εργαζομένους να ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, θα συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στις μονάδες όπου εργάζονται, προκειμένου να ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.
Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. «Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία» προσθέτει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκης Μάστορας.
Κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Βούλτεψη: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να «κατεβούν οι διακόπτες»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε από την πλευρά της ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αν αυτοί προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει… Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους… Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κ. Βούλτεψη.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

πηγη : efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου