Cookie

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Στους εταίρους ??

«Έδωσε» την ΑΟΖ ο Α. Σαμαράς?


Ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολιτικούς
και επιστημονικούς κύκλους η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ, η οποία, ερμηνευόμενη, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός «έδωσε» την ΑΟΖ σε αμερικανούς και ευρωπαίους. Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, προέβη σε μια ανησυχητική αποκάλυψη (μάλλον δεν κατάλαβε τι ακριβώς είπε και τι έκπραξε και υπέπεσε σε τρία ατοπήματα.

Η αποκάλυψη:

«…για να γίνει σωστά (σ.σ. η ανακήρυξη της ΑΟΖ) πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την μέγιστη στήριξη από τους εταίρους της, από τους συμμάχους της και ήδη λοιπόν την εξασφαλίσαμε».

Ο κ. Σαμαράς μιλάει για «σωστή» ανακήρυξη της ΑΟΖ, επισύροντας το σχόλιο του καθηγητή Καρυώτη, ο οποίος τον ερωτά αν υπάρχει και κακή ανακήρυξη (πιο κάτω αναδημοσιεύεται ολόκληρο στο σχόλιο από το mignatiou.com). Αναφέρει επίσης ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των συμμάχων και εταίρων.

Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι «έδωσε» την ΑΟΖ στους εταίρους και συμμάχους και οφείλει να πληροφορήσει, άμεσα, τον ελληνικό λαό, πως ακριβώς εξασφάλισε αυτή τη στήριξη, όταν είναι γνωστό ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ήταν αντίθετοι με την μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ (όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας) και συνέστηναν στην Ελλάδα να προβεί σε ανακήρυξη, της δικής της ΑΟΖ, ύστερα από συνεννόηση… με την Τουρκία.

Οφείλει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να ενημερώσει αμέσως τον ελληνικό λαό αν έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και συμμάχους να προβεί σε ανακήρυξη σε συνεννόηση με την Τουρκία, αν ανέλαβαν να ρυθμίσουν το θέμα με την Τουρκία οι εταίροι και σύμμαχοι στους οποίους έχει δώσει ως αντάλλαγμα τα κοιτάσματα και αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ένα ακόμα, πολύ σημαντικό ερώτημα. Η σωστή ανακήρυξη της ΑΟΖ αναγνωρίζει ότι το Καστελλόριζο η Ερεικούσα και η Στρογγύλη έχουν ΑΟΖ, ή εκεί, ακριβώς, βρίσκεται του «σωστό» του κ. Σαμαρά;

Και μια απορία: ο κ. Σαμαράς έχει ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απορία δεύτερη: Η αντιπολίτευση, αξιωματική και μη, γιατί δεν αντιδρά σε αυτά και γιατί δεν ζητά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό; Ιδού μια ευκαιρία να γίνει η πρώτη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ύστερα από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο οποίος μπορεί, επίσης, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο πρωθυπουργός να τους ενημερώσει για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα;

Απορία τρίτη: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, γνωρίζει τις συμφωνίες του κ. Σαμαρά με τους εταίρους και συμμάχους και συμφωνεί με αυτές;Τα ατοπήματα:

Πρώτο, εμφάνισε ότι πρώτος αυτός τόλμησε και μίλησε για την   ΑΟΖ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν τολμούσε να μιλήσει κανένας. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνει σε όλους αυτούς που δεν μιλούσαν και τον εαυτό του, αφού είναι γνωστό πως ούτε ως ευρωβουλευτής, ούτε ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή ανέφερε, έστω και μια φορά τον όρο.

Δεύτερο, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δουλειά που έκαναν κάποιοι άλλοι, προσβάλλοντας κατάφορα τον υπουργό του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος, ως μέλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο αναφέρθηκε στην ΑΟΖ, αλλά και, ουσιαστικά, την ανακήρυξε με νόμο το 2011 (αποκαλείται και νόμος Μανιάτη), τον οποίο κοινοποίησε στη Ηνωμένα Έθνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να δοξαστεί με ενέργειες άλλων. Το έχει πράξει και δηλώνοντας, επανειλημμένα, ότι ο ίδιος μείωσε το έλλειμμα (οφείλει να διευκρινίσει, πάντως, ποιο έλλειμμα, το 15,8% της Eurostat, το 6% της κυβέρνησης Καραμανλή τον Οκτώβριο του 2009, ή το έλλειμμα που ο ίδιος υπολόγιζε τον Ιούνιο του 2009 σε 4-4,5%;).

Τρίτο, προσέβαλε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για την ελληνική ΑΟΖ, την οποία ο κ. Σαμαράς οφείλει να εξηγήσει πως χειρίστηκε. Ο κ. Σαμαράς προσέβαλε την τριάδα των καθηγητών Φώσκολος, Κονοφάγος, Λυγερός και, βέβαια, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη. Όλοι τους πρωταγωνίστησαν στην ανάδειξη της σημασίας της ελληνικής ΑΟΖ και πρότειναν τρόπους για την ανακήρυξη και την οριοθέτησή της.

για να γίνει σωστά πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την μέγιστη στήριξη από τους εταίρους της, από τους συμμάχους της και ήδη λοιπόν την εξασφαλίσαμε».ΑΟΖ: Η επιστροφή του φοβικού συνδρόμου

Του Θεόδωρου ΚαρυώτηΣτο συνέδριο του περιοδικού Economist ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θυμήθηκε, ξαφνικά, πάλι το θέμα της ΑΟΖ και στο τέλος της ομιλίας του έριξε μια μικρή “ατομική βόμβα” όταν είπε:

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε καν να μιλήσει για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, την ΑΟΖ. Το τολμήσαμε όταν πρωτοαναφέραμε πόσα είναι τα υψηλής βεβαιότητας ενεργειακά αποθέματα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και τότε σε κάποιους αυτά φάνηκαν απίστευτα. Τώρα, ακόμα μεγαλύτερες εκτιμήσεις από τις δικές μας δημοσιεύονται σε επίσημες εκθέσεις ξένων γεωλογικών ινστιτούτων και ξένων επενδυτικών οίκων. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε στην μεσοπρόθεσμη στρατηγική της, για την επόμενη επταετία, να στηρίξει όλες τις χώρες-μέλη να αποκαλύψουν και να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Τώρα, όλο και περισσότεροι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έρχονται και εκφράζουν ενδιαφέρον να υπογράψουν συμφωνίες με την Ελλάδα και για να ψάξουν και για να σκάψουν. Γιατί τα στοιχεία είναι, πράγματι, πολύ ενθαρρυντικά και ίσως πιο ενθαρρυντικά απ’ όσα πίστευαν σήμερα και οι πλέον αισιόδοξοι. Και δεν θέλω επ’ αυτού να πω περισσότερα τώρα. Αλλά αυτό που κανείς δεν τολμούσε να συζητήσει πριν λίγα χρόνια, τώρα ήδη άρχισε και προχωράει και για να γίνει σωστά πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την μέγιστη στήριξη από τους εταίρους της, από τους συμμάχους της και ήδη λοιπόν την εξασφαλίσαμε».

Τρόμαξα όχι τόσο για τον κυκλώνα που χτύπαγε εκείνη την ώρα την Ουάσιγκτον όσο για την ξαφνική επαναφορά του φοβικού συνδρόμου. Το διάβασα αρκετές φορές και δεν μπορούσα να το χωνέψω: «και για να γίνει σωστά, πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη μέγιστη στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους της»! Και κατέληξε «και ήδη λοιπόν την εξασφαλίσαμε.

Δηλαδή υπάρχει και μη σωστή ανακήρυξη ΑΟΖ; Δηλαδή πως την εξασφαλίσαμε; Αφού την εξασφαλίσαμε, γιατί δεν την ανακηρύσσουμε; Τι άλλο περιμένουμε; Δηλαδή ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έκανε σωστή ανακήρυξη μια και δεν είχε ενημερώσει κανέναν για τις προθέσεις του; Απ’ ότι θυμάμαι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούσαν, τότε, καθόλου με την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ διότι φοβόντουσαν την αντίδραση της Τουρκίας. Έχει πλέον μαλλιάσει η γλώσσα μου γράφοντας συνεχώς ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004 διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα.

Εφόσον λοιπόν εξασφαλίσαμε τη στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους, για να εφαρμόσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας και να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, η Ελλάδα θα πρέπει, σύντομα, να προβεί στην ίδια ενέργεια στην οποία προέβησαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, δηλαδή να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ, με βάση το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας, όπως αυτό εκφράζεται στη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Φυσικά, μια τέτοια ΑΟΖ δεν θα διαθέτει μόνο η ηπειρωτική χώρα, αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά.

Η ανακήρυξη βέβαια της ΑΟΖ δεν σημαίνει και οριοθέτηση. Μετά την ανακήρυξη η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με τα 6 παράκτια κράτη που έχει θαλάσσια σύνορα. Αυτά είναι η Αλβανία, η Ιταλία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Τουρκία. Τελικά, η Ελλάδα φάνηκε πολύ τυχερή γιατί η πλειοψηφία των υδρογονανθράκων της δεν βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και επομένως δεν χρειάζεται να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με αυτή της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Άξια προσοχής είναι μια σημαντική παράληψη στη βαρυσήμαντη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού: «Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε καν να μιλήσει για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, την ΑΟΖ. Εμείς το τολμήσαμε.” Η εν λόγω δήλωση παραβλέπει την μακροχρόνια προσφορά άλλων, του γράφοντος περιλαμβανομένου, επί του θέματος. Κατά τις ενδείξεις το έγκριτο περιοδικό Economist φαίνεται ότι ειδικεύεται στις μεγάλες κουβέντες γύρω από την ελληνική ΑΟΖ.
πηγή: agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου