Cookie

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Παρά την κρίση ?

Στα υψη η αγορα εξοχικων κατοικιων

Την ανηφόρα έχου πάρει οι τιμές των εξοχικών ακινήτων,  
παρά την κρίση που μαστίζει την κτηματαγορά, διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» που επιχειρεί μια διεξοδική μελέτη του κλάδου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο παράδειγμα της Ελλάδας φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των απλών ελλήνων ιδιοκτητών με τους εύπορους ξένους που έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενώ οι τιμές στις μητροπόλεις έχουν πέσει κατακόρυφα, στα τουριστικά θέρετρα έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, ίσως μάλιστα και να έχουν αυξηθεί. Όποιος λοιπόν ψάχνει εκεί για ευκαιρίες θα απογοητευτεί. Ο Κρίστιαν Σάιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Global Immobilien Service GIS στο Άουγκσμπουργκ, ειδικευμένου στα ακίνητα στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η κρίση στην αγορά θερινών ακινήτων ανήκει στο παρελθόν. «Στο απόγειο της κρίσης οι βίλες με θέα τη θάλασσα κόστιζαν 15% με 20%, λιγότερο απ’ ό,τι το 2007. Στο μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι αγοραστές έρχονται και πάλι μαζικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο βιώνουμε ένα πραγματικό “μπουμ”».

Εκτός από τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Αυστριακούς και Ελβετούς, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει ανοίξει και για ενδιαφερόμενους από τη Μέση Ανατολή που ψάχνουν για καλοκαιρινή κατοικία στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Πλουμής, που αντιπροσωπεύει ξένο μεσιτικό γραφείο στην Ελλάδα αναφέρει ότι πολλοί πλούσιοι Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι ψάχνουν στην Ελλάδα σπίτι ως σίγουρο καταφύγιο από τις κρίσεις στις χώρες τους. Από τη Γερμανία έρχονται πολλοί αγοραστές για να χτυπήσουν ευκαιρίες στην Πελοπόννησο, στις ακτές της Θεσσαλίας ή σε ένα από τα 1.400 νησιά, αλλά οι περισσότεροι φεύγουν απογοητευμένοι χωρίς να βρουν χαμηλές τιμές. Μια άλλη κατηγορία γερμανών αγοραστών είναι γιατροί, δικηγόροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. «Ψάχνουν για βίλες θεωρώντας ότι είναι καλή επένδυση για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους» λέει ο μεσίτης Κρίστιαν Σάιρερ.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία ή την Πορτογαλία είναι ότι οι ακτές της δεν είναι χτισμένες με τεράστια συγκροτήματα κατοικιών από μπετόν. Το άλλο προτέρημα της Ελλάδας είναι ότι οι τιμές για αγορά γης είναι χαμηλότερες από όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη ζήτηση δίνοντας άδεια παραμονής πέντε χρόνων με δυνατότητα παράτασης σε όσους αγοράζουν ακίνητο αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Επίσης για να προσελκύσει αγοραστές μείωσε τον φόρο αγοράς ακινήτου από 10% σε 3%, γεγονός που συμβάλλει στο να ανέβουν στα ύψη οι τιμές αγοράς. Μεγάλο μειονέκτημα παραμένει η έλλειψη κτηματολογίου.
Στη γερμανική εφημερίδα δίδονται, τέλος, οδηγίες για το οικονομικό σκέλος όσων θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα με την επισήμανση να είναι κοντά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στην Κρήτη, όπου υπάρχουν πτήσεις καθημερινά προς τη Γερμανία και τον χειμώνα.

πηγή:agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου