Cookie

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Στο ελληνικό πρόβλημα ?

 Η Μέρκελ απέτυχε ??

Ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μινχάου σχολιάζει ότι η καγκελάριος αντιμετώπισε με Βρόμικο παιχνίδι και προχειρότητα την κρίση και τονίζει ότι «δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας»

Η ύφεση στην οποία εισήλθε η Γερμανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 οδήγησε σε γκρίνια και σε επικρίσεις κατά της γερμανίδας Καγκελαρίου. Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στο άρθρο του στο Spiegel επιτίθεται στην πολιτική της Αγγελα Μέρκελ, παρομοιάζοντας την ως έναν τοίχο με εμφανή σημάδια διάβρωσης από την υγρασία που βάφτηκε πρόχειρα απλώς για να μην φαίνεται το πρόβλημα.

Τίποτε δεν άλλαξε στην υπερχρέωση της Ελλάδας

«Βρίσκουμε μπροστά μας τώρα τις εσωτερικές αντιφάσεις μιας Νομισματικής Ένωσης, η οποία θέλει να είναι μόνο νομισματική και τίποτε περισσότερο. Αντί να επιλύσουμε την κρίση χρέους με μια διάσκεψη για το χρέος, μεταθέτουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μία γωνία του συστήματος στην άλλη. Αυτό φαίνεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας», σχολιάζει ο Μινχάου.

Η Μέρκελ μετέθεσε στο μέλλον τη λύση του προβλήματος

Ο γερμανός αναλυτής αμφισβητεί και την πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι παραμέλησε την παραδοσιακή νομισματική πολιτική, παρακολουθώντας άπρακτη την πτώση του πληθωρισμού. «Στο επισφαλές θεμέλιο μιας απατηλής ελπίδας για ανάκαμψη στηρίζεται η σημερινή φήμη της Μέρκελ. Η κατάσταση μας είναι συγκρίσιμη με εκείνη του ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, ο οποίος βλέπει με φρίκη τον λεκέ της υγρασίας να βγαίνει κάτω από τον βαμμένο τοίχο και ο οποίος όχι μόνο έχει ξοδέψει τσάμπα λεφτά για το βάψιμο, αλλά πρέπει τώρα να δαπανήσει ακόμη περισσότερα, επειδή μετέθεσε στο μέλλον τη λύση του προβλήματος. Εμείς όλοι, εκτός από τη Μέρκελ, θα κληθούμε να πληρώσουμε ακριβά την πολιτική της καθυστέρησης», τονίζει ο γερμανός αναλυτής.

Ασθενεί η Ευρωζώνη

Με αφορμή τους πτωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, ο Μινχάου σχολιάζει: «Ο ευρωχώρος είναι ασθενής. Δεν θα πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο για κρίση. Η κρίση συνεπάγεται αλλαγή και η δική μας η ασθένεια είναι χρόνια. Στη Γερμανία είναι λιγότερο αισθητή αυτή η ύπουλη αρρώστια, αλλά και εδώ σημειώθηκε ξαφνικά πτώση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συρρικνωνόμαστε στον ίδιο ρυθμό με την Ιταλία και με πιο ισχυρούς ρυθμούς σε σχέση με τη Γαλλία». Ο γερμανός αναλυτής θυμίζει επίσης ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα υποστεί και δημογραφικό σοκ και συγκρίνει την κατάσταση με εκείνη της Ιαπωνίας η οποία κατόρθωσε να εξομαλύνει τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με την χρέωση του κράτους. «Εάν οι Ιάπωνες είχαν υιοθετήσει το γερμανικό «χρεόφρενο» ή τους δημοσιονομικούς κανόνες της συνθήκης του Μαάστριχτ, η χώρα θα είχε καταρρεύσει», λέει ο αναλυτής. «Aκριβώς με αυτή την απειλή είμαστε τώρα αντιμέτωποι…Η κατάρρευση συνιστά μια κατάσταση διαρκούς αδυναμίας με μηδενική ανάπτυξη, υψηλά πραγματικά επιτόκια, υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες- και όλα αυτά επί δεκαετίες».
πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου