Cookie

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Για τον ΕΝΦΙΑ !!!

Ολες οι αλλαγές  μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Τετάρτης  
– Κλείδωσαν οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και αντιρατσιστικό, αύριο οι τελικές ρυθμίσεις για το ταξίδι στο Παρίσι.


Σε έξι δόσεις αποφάσισε η κυβέρνηση πως θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ και η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι δόσεις αποπληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι έξι, αντί για πέντε που είχε προβλεφθεί αρχικά, πράγμα το οποίο επίσης θα νομοθετηθεί άμεσα. Και θα εκτείνονται οι δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.
Την Τετάρτη, ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα προβεί σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στις τελικές διορθωτικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: 
• Την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα κι’ αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
• Την απλούστευση των διαδικασιών για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.
• Νέες διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας. Τέλος, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)
• Παράλληλα, όμως, θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα, ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά. Από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.

Νέο ραντεβού για το Παρίσι
Στη νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι για τις συνομιλίες με την τρόικα.
Σε αυτήν λοιπόν, αναμένεται να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να είναι σκληρές.

«Όλα υπό έλεγχο»
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι «όλα υπό έλεγχο», ενώ σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί.
Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: «ότι έχουμε πει, ότι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

πηγή :efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου