Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Μια υπέροχη συνταγή !!!

ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΈΣΕΙ  ΠΟΛΎ ,

  από μια  καλή φίλη μου !!!




Κεφτεδάκια με πατάτες και κόκκινη σάλτσα στην γάστρα
Κάποιο από τα πρώτα χρόνια του γάμου μου, είχε έρθει να μας δει η πεθερά μου απ την Κρήτη, η Μαριγώ, ποτέ από μένα η λέξη πεθερά και ποτέ φυσικά αυτό το… υποκριτικό, για μένα τουλάχιστον… «μητέρα», αφού ως γνωστόν, «μάνα είναι μόνο μία»…
Εκείνη την ημέρα λοιπόν που ήρθε η Μαριγώ να μας δει, εγώ είχα αποφασίσει να μαγειρέψω μπιφτέκια και πουρέ.
Με πολύ ευγενικό και διακριτικό τρόπο, μου λέει… αντί να κάνεις μπιφτέκια και πουρέ, θέλεις να κάνουμε ένα φαγητό που είναι και το αγαπημένο του Γιάννη, του γιου της δηλαδή…. για να δεις πως γίνεται και να το φτιάχνεις πιο συχνά; Γιατί όχι της απαντώ, με πολύ χαρά….
Άντε λοιπόν να το φτιάξουμε της είπα και ξεκίνησε…

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις αφήνουμε μέσα στο νερό για να μη μαυρίσουν.
Σ ένα άλλο μπολ βάζουμε λίγο ξερό ψωμί, δυο φέτες περίπου και το αφήνουμε να μουλιάσει στο νερό.
Αμέσως μετά βάζουμε τον κιμά, περίπου μισό κιλό, σ ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ένα αυγό, το ξερό ψωμί που είχαμε μουλιάσει στο νερό, καλά στημένο, λίγη ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, αν έχετε βασιλικό και δυόσμο χλωρά, ωραία του πάει, αλλιώς και ξερά την ιδία δουλειά κάνουν, λάδι μισό φλιτζάνι περίπου, τα ζυμώνουμε καλά καλά και αφού γίνει μια λεία μάζα, την βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα μας.
Σε μια κατσαρόλα μεγάλη, σκεφτείτε ότι θα βάλουμε μέσα και τις πατάτες και τους κεφτέδες, ρίχνουμε λοιπόν αλεσμένη ντομάτα, η δική σας η του εμπορίου, είναι καταπληκτικές, νερό, αλάτι πιπέρι, ένα κύβο λαχανικών, κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, δαφνόφυλλο, Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα αν έχετε, και ετοιμάζουμε τις πατάτες, δηλαδή τις βάζουμε σ ένα ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης, βολεύει, τις αλατοπιπερώνουμε, τις… χαϊδεύουμε με λίγο λάδι και τις βάζουμε να ψηθούν, για να γίνουν σαν τηγανητές, τόχουμε ξανακάνει μαζί.
Σ ένα άλλο ταψάκι ίδιο, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας, τα τοποθετούμε στην σειρά και τα βάζουμε και αυτά στο φούρνο, δίπλα δίπλα με τις πατάτες.
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΩΜΑ
Τα κεφτεδάκια όταν ροδίσουν από πάνω, τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά για να πάρουν και από εκεί χρώμα.
Όση ώρα κάνουν αυτά να ψηθούν, θα έχει ετοιμαστεί και η σάλτσα μας.
Η Μαριγώ βέβαια, εκείνα τα χρόνια, που δεν είχε ο κόσμος ψαχτεί με τις υγιεινές διατροφές και τα σχετικά, όλα αυτά, δηλαδή πατάτες και κεφτεδάκια, τα τηγάνιζε σε ελαιόλαδο.
Εγώ, για κάποια λίγα χρόνια το έφτιαχνα έτσι, όμως κάποια στιγμή θεώρησα, πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί γενικότερα, για να είμαστε και καλύτερα στην υγεία μας.
Έτσι, το τηγάνισμα σιγά σιγά το κατήργησα και το αντικατέστησα με ψητά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το ίδιο σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς…
Όταν είναι έτοιμα τα ψητά μας, τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα στρώσεις στρώσεις προσεκτικά και ξανανάβουμε το μάτι, για να πάρουν όλα μαζί δυο τρεις βράσεις.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
Τα ταψάκια μια χρήσης τα πετάτε και γλιτώνετε τα πλυσίματα και τα πολλά σκεύη.
Εδώ, ξαναέκανα την αλλαγή και ομολογώ πως μου βγήκε πολύ καλύτερη, δηλαδή, έβαλα μέσα στο πήλινο η μια κοινή γάστρα με καπάκι, τα κεφτεδάκια με τις πατάτες, από κάτω τα κεφτεδάκια από πάνω τις πατάτες, άδειασα από πάνω την σάλτσα και τα ξαναέβαλα στον φούρνο για μισή ωρίτσα στους 180 βαθμούς.
ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΟ
Το αποτέλεσμα; θεϊκό!!!!
Το φαγητό αυτό, είναι όντως υπέροχο, συνοδεύεται καταπληκτικά με τυρί φέτα και μια ωραία πράσινη σαλάτα η λάχανο καρότο, ότι σας αρέσει περισσότερο, είναι βέβαια και ζήτημα εποχής για την σαλάτα, τώρα είμαστε στις χειμωνιάτικες.
Διαβάζοντας τις γευστικές μου προτάσεις, θα έχετε παρατηρήσει και αναρωτηθεί ίσως, που είναι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ε λοιπόν πουθενά, κυρίως τα σκόρδα.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τόσα πολλά κρεμμύδια, γιατί τόσα πολλά σκόρδα… παντού… πάντως ομολογώ πως τα φαγητά μου, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραφορτωμένα με κρεμμυδοσκόρδα φαγητά, αλήθεια…
ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ 2
Νομίζω πως, το μόνο που προσθέτουν, είναι βάρος στο στομάχι και κακοσμία…
Σκόρδο δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ, κρεμμύδι σπάνια και σε συγκεκριμένα φαγητά που δεν γίνεται αλλιώς και πάντα με μέτρο, αν το κάνετε, θα δείτε ότι δεν έχω και άδικο…
Έχετε δει άνθρωπο να αντιπαθεί το σκόρδο και να λατρεύει το τζατζίκι και την σκορδαλιά;
Εγώ… ότι πιο περίεργο σε μένα….
πηγή:thecitizen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου