Cookie

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Τα τρία σενάρια ??

FT: Για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων

Τα τρία πιθανά σενάρια για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και εταίρων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας παρουσιάζουν οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ σε δημοσίευμα με τίτλο «Η τελική αντιπαράθεση για ΕΕ και Ελλάδα πλησιάζει».
Σενάριο πρώτο: Η παράταση του προγράμματος
«Αυτή για πολύ καιρό έχει υπάρξει η επιλογή που προτιμούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και οι δύο καλούν την Αθήνα να δώσει «ανάσα» στον εαυτό της ζητώντας έξι μήνες παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και διαπραγματευόμενη τους όρους για την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που να είναι πιο αρεστό στην Αθήνα» τονίζει ο Σπίγκελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ πίστεψαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση στο Eurogroup της Τετάρτης αλλά τελικά η πρόταση αυτή απερρίφθη από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «πείθοντας πολλούς ότι η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στο Μνημόνιο ήταν η πραγματική “γραμμή” της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει ολοένα και πιο λίγες πιθανότητες καθώς «οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μόνο θέμα σημειολογίας και του ονόματος της επέκτασης». Η τελευταία διορία για την Ελλάδα, πάντως, γφια να καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα είναι τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Σενάριο δεύτερο: Η συμφωνία-γέφυρα

«Πρόκειται για την πρόταση Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα μέχρι την διαπραγμάτευση ενός νέου "συμβολαίου" μέχρι τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ» επισημαίνει το δημοσίευμα των Financial Times.

Η συμφωνία-γέφυρα θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

Α. 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες
Β.  1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ
Γ.   10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές» τονίζεται στο δημοσιεύμα, με τον Σπίγκελ να θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Σενάριο τρίτο: Λήξη του προγράμματος και νέες συζητήσεις

«Κάποια μέλη της τρόικας εκτιμούν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη τα της Ελλάδος αν το υπάρχον Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες» σημειώνουν οι FT.

Μάλιστα, ο Σπίγκελ επικαλείται ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που τονίζει: «Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει επέκταση του προγράμματος. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα».

Σύμφωνα με τους FT ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «οι Γερμανοί, έστειλαν σήμα ότι ετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό - μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%, ενώ η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής του χρέους».

«Για τους λόγους αυτούς» εκτιμά ο Σπίγκελ, «η πιθανότητα υλοποίησης της λύσης αυτής εκτιμάται ότι είναι αυξάνουσα καθώς αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια “γέφυρα”, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση».

Όσο για το πόσος χρόνος μένει για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία; Ο αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο και καταλήγει ότι αυτό σημαίνει πως «οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία». 


πηγή: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου