Cookie

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ?

Στα μονοπάτια  του φίλου του Μαδούρο 

της Βενεζουέλα ....? 

 


«Ταυτότητα για να αγοράσω φαγητό;»,

 αναρωτιέται στο Bloomberg ο Ζοσέ Γκόμες, ένας 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Αυτό σημαίνει ότι θα μείνω νηστικός μέχρι την Παρασκευή». Ένας άλλος, ο 42χρονος Ρίτσαρντ Πέρεζ αναγκάστηκε να περιμένει επί δύο ώρες στην ουρά μπροστά σε ένα κατάστημα στο ανατολικό Καράκας καθώς ενημερώθηκε πως εκεί είχαν μόλις παραλάβει καφέ:

Είναι δυσεύρετα και πανάκριβα

Μετά τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα όπως ζάχαρη, φάρμακα, κοτόπουλο, γάλα και άλλα αγαθά, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα.

Τα προφυλακτικά είναι δυσεύρετα αλλά και, όταν τα βρίσκουν,
δεν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν, αφού κοστίζουν 755 δολάρια, δηλαδή περίπου 600 ευρώ!
Η κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική που τώρα πρέπει να στηνόμαστε στην ουρά ακόμη και για να κάνουμε σεξ, δηλώνει στο Bloomberg ο 31χρονος διαφημιστής Γιονάταν Μοντίγια.

«Η επανάσταση θα βρει τους δρόμους για να λύσουμε τα προβλήματα»


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε ότι αναζητά διεθνή χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει πλήξει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ψάχνουμε για πόρους», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον πλήθους «Τσαβετίστας» όπου παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει τη Βενεζουέλα. «Η αστική τάξη, λέει ότι η λύση είναι να απελευθερώσω τις τιμές», δήλωσε ο Μαδούρο σε σχέση με τους ελέγχους των τιμών, σε όλα τα είδη, από την οδοντόπαστα έως τη βενζίνη κάτι που για πολλούς τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο. «(Λένε) αυτό θα λυθεί αν ο Μαδούρο κάνει υποτίμηση 50% (του μπολιβάρ σε σχέση με το δολάριο)» ανέφερε για να συμπληρώσει. «Ο χρόνος των νεο-φιλελεύθερων πακέτων (κρίση) όμως τελείωσε. Η επανάσταση θα βρει τους δρόμους για να λύσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Είμαστε αφοσιωμένοι, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα,.... έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Μαδούρο, ο οποίος επισκέφθηκε μισή ντουζίνα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας κατά τη διάρκεια περιοδείας πριν από δύο εβδομάδες.
Με τις τιμές του πετρελαίου μειωμένες κατά το ήμισυ και πλέον από τα μέσα του 2014, η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Μαδούρο και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρει νέα κεφάλαια. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εξοφλούνται μέσω του πετρελαίου με τον πρόεδρο Μαδούρο να δηλώνει προσφάτως ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Κίνα.
Το οικονομικό καλάθι των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας έκλεισε στα 38,50 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη, όπως δήλωσε ο Μαδούρο, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 88,42 δολαρίων που ήταν η τιμή το 2014. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προετοίμασε τους πολίτες για μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων που είναι οι φθηνότερες σε όλο τον κόσμο ώστε να στηρίξει την οικονομία.

Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Πολλοί πιέζουν να μπει τέλος στους συναλλαγματικούς ελέγχους και επισημαίνουν ότι αυτό είναι η ρίζα των οικονομικών δεινών της Βενεζουέλας.

Πηγή :Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου