Cookie

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Τέλος στο εμπόριο ??


ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Και μέτρα ασφαλείας !!!

Η διεθνής προβολή που έχει γίνει στον όρμο του Ναυαγίου μέσω του διαδικτύου δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και για περιορισμούς που πρέπει να ισχύσουν στην περιοχή ώστε η επικείμενη τουριστική περίοδος να κυλήσει υπό διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις.
Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών ενώ θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή και η μεγάλη ζήτηση δημιουργεί αντίστοιχες προσδοκίες κερδών στους επαγγελματίες που έχουν σκάφη και κάνουν ημερήσιες εκδρομές. Ωστόσο η περιοχή επιβάλει να υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας λόγω των κινδύνων που κρύβει εκεί η θάλασσα και για τους οποίους πρέπει να ενημερώνονται οι επισκέπτες που θέλουν να κολυμπήσουν στα βαθυγάλαζα νερά των δυτικών ακτών της Ζακύνθου. 
Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το χερσαίο τμήμα πάνω στο οποίο είναι το ναυαγισμένο πλοίο καθώς χρειάζεται συντήρηση και προστασία ενώ φρένο πρέπει να μπει σε όσους βρίσκονται στην ακτή και πωλούν σουβλάκια, χάμπουργκερ, φρουτοσαλάτες και άλλα είδη τροφίμων.
Για το θέμα συνομιλήσαμε με το Λιμενάρχη ώστε να γίνουν γνωστά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος και ο κ. Νίκος Κοκκάλας επεσήμανε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του  ζητώντας τη συνδρομή των επαγγελματιών για να μην προκύψουν ζητήματα.

Στη θάλασσα

«Εγώ είμαι από το 2003 στο Λιμεναρχείο και το συζητάμε κάθε χρόνο, αν και η επιβολή της τάξης στο συγκεκριμένο χώρο είναι σύνθετο θέμα. Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά αντικειμενικών δυσκολιών. Τα ζητήματα αγκυροβολίας των σκαφών είναι αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου. Μπήκε ένα ζήτημα αν τα σκάφη μπορούν να πηγαίνουν να ξεφορτώνουν τον κόσμο και να βγαίνουν εκτός να αγκυροβολούν. Αυτό δεν γίνεται και το δηλώνω ευθέως. Τα σκάφη ότι μέγεθος κι αν έχουν πρέπει να έχουν αναμμένες τις μηχανές γιατί τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά και δεν μπορούν να μείνουν πολύ ώρα με σβηστές μηχανές. Δεν μπορεί να αγκυροβολήσει σκάφος έξω γιατί υπάρχουν μεγάλα βάθη και γιατί με τις αναμμένες μηχανές προκαλείται ρύπανση» ανέφερε ο κ. Κοκκάλας και συμπλήρωσε τα ακόλουθα: « Κάθε χρόνο βγαίνει η απόφαση του Λιμεναρχείου ανάλογα και με τον κόσμο που υπάρχει. Αν υποθέσουμε ότι αφήνουν τον κόσμο αναφερόμαστε σε 2 με 3 χιλιάδες άτομα. Αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνοι υπάρχουν με τόσο κόσμο και θα έχουμε ατύχημα αν μπει ένα σκάφος να παραλάβει τον κόσμο του!»

Στην ακτή

Μεγάλο είναι το ζήτημα διατήρησης του ναυαγισμένου πλοίου, θέμα για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες με το ΤΕΙ ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της φθοράς του, όπως επίσης έχει αποφανθεί για την ανάγκη περίφραξης γύρω από το πλοίο.
Για το θέμα αυτό ο Λιμενάρχης επεσήμανε: «Για την περίφραξη του πλοίου θεωρώ ότι είναι σωστό γιατί είναι θέμα λίγων χρόνων να καταστραφεί. Είναι σκουριασμένο τελείως και ορισμένοι κόβουν κομμάτια και τα παίρνουν για ενθύμιο. Η περίφραξη θα  βοηθήσει να διατηρηθεί περισσότερο το πλοίο. Επίσης νομίζω ότι πρέπει να μπει ναυαγοσώστης αν και δεν το προβλέπει ο νόμος γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Για την αυξημένη ζήτηση που έχει ο χώρος πρέπει να ληφθούν μέτρα».
Διαμαρτυρίες
Εκείνο που ενδεχομένως δεν ήταν ευρέως γνωστό είναι ότι οι τουρίστες κάνουν καταγγελίες όταν ο καιρός δεν είναι καλός και δεν μπορούν να βγουν από το πλοίο για να κολυμπήσουν. Για το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από τους υπευθύνους των σκαφών που κάνουν τις εκδρομές και όχι να τους ενδιαφέρει μόνο πόσοι θα μπούν κάθε μέρα πάνω στο σκάφος για να κάνουν την εκδρομή στο Ναυάγιο.
Ο Λιμενάρχης δήλωσε σχετικά: «Μεγάλο μέρος του θαλάσσιου τουρισμού βασίζεται στο Ναυάγιο. Κάθε χρόνο γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν μπορεί το πλοίο να προσεγγίσει. Γίνεται δυσφήμιση και γίνονται καταγγελίες, απειλούν με μήνυση και ζητούν τα χρήματά τους πίσω. Αν οι κυβερνήτες και οι επιχειρηματίες ήταν πιο προσεχτικοί θα είχαμε καλύτερη κατάσταση».

Εμπόριο

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την προστασία και το σεβασμό του χώρου είναι η παρουσία στο Ναυάγιο μικροπωλητών που πωλούν εκεί φαγητά δημιουργώντας μία τριτοκοσμική εικόνα. 
Η κατάσταση εκεί θα ήταν καλύτερη αν υπήρχε ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες. Ψήνουν σουβλάκια, κόβουν καρπούζια, ετοιμάζουν χάμπουργκερ για εμπορικό λόγο. Εμείς ζητάμε σεβασμό από αυτούς τους ανθρώπους. Το θέμα είναι να υπάρχει έλεγχος και μέτρο σε όλα» είπε ο κ. Κοκκάλας.

Οδηγίες

Τέλος ο Λιμενάρχης αναφέρθηκε στο θέμα των οδηγιών και πληροφοριών που πρέπει να δίνουν οι επαγγελματίες στους τουρίστες που επισκέπτονται το Ναυάγιο και είπε: « Η υπηρεσία είναι σε καλό βαθμό ετοιμότητας και αναμένουμε την τουριστική περίοδο που είναι σε δύο μήνες. Οι επαγγελματίες με τα σκάφη πρέπει να δίνουν οδηγίες σε αυτούς που θα κολυμπήσουν στο Ναυάγιο  και μάλιστα στην γλώσσα τους ή σε αγγλικά. Συχνά οι τουρίστες ρωτούν αν είναι επικίνδυνα αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που δεν τους έδιναν τις κατάλληλες οδηγίες για τα ρεύματα και τα βάθη».
πηγη:ermisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου