Cookie

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ??????

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι δανειστές 

Οργανωμένο σχέδιο πιέσεων, απαντά το Μαξίμου Διεθνή ομοβροντία σεναρίων για έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία της Ελλάδας αντιμετώπισε σήμερα η κυβέρνηση καθώς τόσο ανώτατοι Ευρωπαίοι παράγοντες όπως ο Β. Σόιμπλε και ο Μ. Ντράγκι, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις εξελίξεις με την ελληνική οικονομία. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
προχώρησε σήμερα στις πλέον σκληρές δηλώσεις του κατά της Ελλάδας μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε όλη την πρόοδο που είχε γίνει έως και σήμερα.Εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι δεν θα βρεθεί λύση εντός των επόμενων εβδομάδων και πρόσθεσε:"Η κυβέρνηση κατέστρεψε προεκλογικά και μετεκλογικά όλα τα οικονομικά μεγέθη και τώρα είναι δύσκολο να διορθωθούν. Κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση. Αλλά το κλειδί είναι ουσιαστικά στα χέρια της Ελλάδας. Οι Έλληνες πρέπει να βρουν μια λύση και όχι να λένε: 'Θέλουμε περισσότερα χρήματα αλλά δεν θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις'. Κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεστε άλλο πρόγραμμα. Τί άλλο; Δεν βλέπω καμία μετάδοση στις αγορές. Αν δούμε τα μεγέθη της Ελλάδας δεν είναι σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της ευρωζώνης στο σύνολό της. Όσοι ασχολούνται με τις χρηματαγορές μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τι θα συμβεί. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι κάποια μέρα, το 2020, το 2025 θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Αλλιώς είναι πηγάδι δίχως πάτο και δεν μπορείς να ξοδεύεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και μετά πάλι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πηγάδι δίχως πάτο".

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι αν και αύξησε τον ELA κατά 800 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε πως η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μόνο για το διάστημα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας είναι φερέγγυα, ενώ πρόσθεσε πως δεν συζητά σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας.
Το Reuters μετέδωσε πληροφορίες ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την Ελλάδα και η υπομονή του εξαντλείται σχετικά με την καθυστέρηση που «παίζει» η Αθήνα. Ο δε Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος γιατί οι διαπραγματεύσεις κινούνται αργά και δεν υπάρχει πρόοδος.
Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" αποκαλύπτει σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για χρεοκοπία της χώρας εντός ευρώ, με συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, μετάβαση σε άλλο νόμισμα. Οι εταίροι κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν συνεργάζεται μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν βλέπουν πρόοδο στη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα η Suddeutsche zeitung υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η συνεργασία των θεσμών με τους Έλληνες αξιωματούχους. "Από το Eurogroup λένε ότι είναι 'απλά αδύνατο' να βρουν στην ελληνική κυβέρνηση έναν αρμόδιο συνομιλητή. Έμπειροι υπάλληλοι από προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν χάσει τη θέση τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να κάνουν δεσμευτικές δηλώσεις. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στον κυβερνώντα αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου, ο οποίος βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο ατυχήματος. Το κλίμα ρήξης καλλιεργείται από όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αν και δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία, δεν αποκλείει το δημοψήφισμα.
Από την άλλη το Spiegel αναφέρει ότι είναι αρκετά πέντε χρόνια κρίσης και χορήγησης δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα

Η απάντηση
Για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά στα απανωτά αρνητικά δημοσιεύματα και στην επαναφορά των σεναρίων για grexit ή για χρεοκοπία. Επίσης, απαντά στο μπαράζ δηλώσεων από επίσημους αξιωματούχους των δανειστών (Σόιμπλε, Ντάισλεμπλουμ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Ντομπρόσκις κ.λπ.) οι οποίοι πιέζουν την Ελλάδα να λάβει άμεσες αποφάσεις απειλώντας την με τα χειρότερα σενάρια.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις», αλλά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»

Τονίζει ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Τέλος, σημειώνει ότι «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

πηγήimerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου