Cookie

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

"Ξορκίζουν" τη ρήξη

Έστω, συμφωνία !!!!!

Επιδιώκουν μερική και ότι να ναι ????
Ξεκίνησε περίπου στις 7.30 μετά μεσημβρίας ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
 Ο ελάχιστος στόχος - όπως αναφέρουν πηγές των θεσμών- είναι να υπάρξει επαρκής σύγκλιση και ο βέλτιστος στόχος είναι η συμφωνία επί του κείμενου των δύο μνημονίων (MOU και MEFP) -κάτι που πάντως προς το παρόν, φαίνεται πολύ δύσκολο. 
Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -δηλαδή τα κόκκινα δάνεια η μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και το ύψος του αφορολόγητου ορίου- παραμένουν.

Και τούτο παρά τη διαρκή πρόοδο την οποία καταγράφουν και στελέχη των θεσμών. "Κάθε ημέρα υπάρχει πρόοδος", αναφέρουν, αλλά "ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο". 
Μαραθώνιος Νο3 Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε από το πρωί ένα νέο τρίτο κατά σειρά υπερμαραθώνιο ο οποίος θα περιλαμβάνει "παρέλαση" σχεδόν όλων των υπουργών για ένα συνολικό "σκανάρισμα" του μνημονίου και των δεκάδων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε όλα τα πεδία. 
Η πρώτη διαπραγμάτευση αφορά τα νέα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ με μεγάλο αγκάθι το ύψος του αφορολόγητου. 
 Γιά τις 8.30 μμ έχει οριστεί ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια. 
Για τις 9.30 μμ έχει προσδιοριστεί το ραντεβού για τις συντάξεις με μεγάλο διακύβευμα το ανοιχτό μέτωπο των επικουρικών. 
 Ακολούθως σύμφωνα με πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα καθοριστεί σειρά συναντήσεων με αρμόδιους υπουργούς. 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών από το πρωί ανέφεραν ότι θα γίνουν συναντήσεις για θέματα ενέργειας δικαιοσύνης και παιδείας. Το γράψε-σβήσε στα μνημόνια Μένει να φανεί αν σήμερα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση μέσα από μία βροχή εναλλακτικών σεναρίων τα οποία τίθενται και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι.
Ο λόγος, για σενάρια σύμφωνα με τα οποία προσαρμόζουν διαρκώς τα άρθρα των δύο μνημονίων με τις διαφορές να παραμένουν, ωστόσο, και μεταξύ των θεσμών όχι μόνο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και για άλλες παραμετρικές αλλαγές που ζητά επιπλέον το ΔΝΤ.
 Το κακό σενάριο Όσο για το κακό σενάριο, που φέρεται να προβλέπει ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα αναχωρήσουν αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη χωρίς έστω μία μερική συμφωνία στις βαλίτσες τους, το απεύχονται και οι δύο πλευρές: και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί. 
Και τούτο διότι προς το παρόν όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρχει ένα "χαρτί" που να αποδεικνύει την πρόοδο της Αθήνας και το οποίο θα μπορεί να γίνει το "εισιτήριο" της συζήτησης για το χρέος και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Η ελληνική αποστολή Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ενώ μία μέρα πριν την Τετάρτη θα αναχωρήσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 
"Πρέπει να κλείσει η συμφωνία σήμερα" ανέφερε ο Γ. Σταθάκης κατά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 7 η ώρα το πρωί της Δευτέρας. 
Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια. 
"Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρτιση λίστας φορολογικών μέτρων" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Τσακαλώτος, παραδεχόμενος όμως ότι παραμένει ως κόκκινη γραμμή η θέση της κυβέρνησης στο αφορολόγητο. 
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες σε όλο το πεδίο της διαπραγμάτευσης που επιχειρείται να κλείσουν σήμερα. 
 Η διαπραγμάτευση της Κυριακής Στην υπερμαραθώνια συνάντηση που διεκόπη στις 07.00 μετείχαν κορυφαίοι υπουργοί σε... μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις. 
Το παρών εδωσε για 3 ώρες και 
ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας καθώς ζητήθηκε η συνδρομή του για την εύρεση λύσης στο πεδίο των κόκκινων δανείων. 
Η κυβέρνηση εισηγήθηκε νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια. 
Και τούτο για να παρακάμψει την κάθετη άρνηση των θεσμών που δεν δέχονται καθόλου όρια προστασίας από το πωλητήριο σε funds, όπως ανέφερε ελληνική πηγή. 
 Κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν έκλεισε το ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Τι λέει η Κομισιόν "Έχει σημειωθεί πρόοδος το Σαββατοκύριακο.
 Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα", τόνισε η Mina Andreeva από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 
"Στόχος μας παραμένει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε η ίδια. 
Διαβάστε ακόμη: 
-Επικουρικές, κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο τα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση -Κυβερνητική πηγή: Είμαστε κοντά σε συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς 

 πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου