Cookie

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Για το Πραξικόπημα ???

Που προετοίμαζε ....!

Η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 
 Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις Βαρουφάκη
 Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις και οι διάλογοι που έρχονται στο φως από τα παρασκηνιακά πεπραγμένα της Κυβέρνησης Τσίπρα, του πρώτου εξαμήνου του 2015, στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room». 
 Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όλοι οι διάλογοι που παρατίθενται είναι καταγεγραμμένοι με το κινητό του και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. 

 Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται από την προδημοσίευση των αποσπασμάτων από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους ΑλέΕη Τσίπρα και Αλέκο Φλαμπουράρη ότι υπήρχαν φυλαγμένα σε κρατικά θησαυροφυλάκια 16 δισ. ευρώ σε πακέτα χαρτονομισμάτων…
 Συγκεκριμένα, ο Βαρουφάκης γράφει ότι ενώ οι Έλληνες έκαναν ουρές στα ATM σε όλη τη χώρα για την επιτρεπόμε νη ανάληψη ιων 60 ευρώ ημερησίως οι Τσίπρας και Φλαμπουράρης, οε κατάσταση έξαψης, σκέφτονταν σοβαρά να «απαλλοτριώσουν» αυτά τα 16 δισ. ευρώ για να «φορτώσουν τα ΑΤΜ», δηλαδή να χρησιμοποιήσουν επί της ουσίας άκυρα άνευ αξίας χαρτιά. 
 Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να τους προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσχεση θα ήταν κλοπή. 
Ο πρωθυπουργός όμως αντιδρά αυθόρμητα λέγοντας, 
«Οταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα». 
 Οι βόμβες πέφτουν σχεδόν σε καθεμία από τις 550 σελίδες του βιβλίου: «Φοβάμαι πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή», εμφανίζεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια στιγμή ακραίας ανασφάλειας μετά το δημοψήφισμα. Ωστόσο μερικούς μήνες προτού ανέλθει στην εξουσία ο Βαρουφάκης άκουσε τον ίδιο άνθρωπο αλλά οε τελείως άλλη ψυχική διάθεση να φωνάζει έξαλλος ότι «θα πετάξω με τις κλωτσιές τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση».
 Για έναν άλλο πρωτοκλασάτο υπουργό του, τον Γιώργο Σταθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει «θα χαρώ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου». 
 To «Adults in the Room», που σημαίνει Ενήλικες στην αίθουσα από ατάκα της Κριοτίν Λαγκάρντ, ανήκει στο είδος των μαρτυριών που προκαλούν αλυσιδωτές πολιτικές σεισμικές δονήσεις.
 Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος και σκιαγραφούν την μικροψυχία ή ακόμη και την πλήρη ανικανότητα ανθρώπων που ευαγγελίστηκαν τη λύτρωση του ελληνικού λαού από τα δεινά της μνημονιακής επιτροπείας κλπ. 
 Η διαφορά πάντως του έργου του Βαρουφάκη από ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα είναι ότι o συγγραφέας λέει ευθύς εξαρχής ότι όλο αυτά που γράφει τα έχει ζήσει όχι ως απλώς αυτόπτης μάρτυρας αλλά ως κεντρικός παράγοντας των εξελίξεων.
 Και όσο και αν τα επεισόδια που περιγράφει προκαλούν αυθόρμητη δυσπιστία για το ον θα μπορούσαν ποτέ να έχουν συμβεί σε έναν σύγχρονο κρατικό μηχανισμό όσο και αν θυμίζουν αποκύημα φαντασίας που θα ταίριαζαν σε θρίλερ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν ακριβώς όπως τα μεταφέρει.
 Αυτό το στοιχείο άλλωστε συνιστά και την ξεχωριστή αξία του βιβλίου ως ιστορικού ντοκουμέντου. 
 «Τα έγραφα όλα οτο τηλέφωνο μου» 
 Η στάση που έχει επιλέξει να τηρήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης γύρω από τα πεπραγμένα του κατά το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 προϋποθέτει ότι στα χέρια του κρατά απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία. 
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του σε ξεχωριστή εισαγωγική ενότητα κάνει ανοιχτά και καθαρά μια δήλωση που αφήνει τον αναγνώστη με ανοιχτό το στόμα: 
 «Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους οτο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών.
 Για τον σκοπό αυτό βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα με το τηλέφωνό μου καθώς και στις σημειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή από τις πολλές επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο» γράφει.
 Επιπλέον ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες.
 Δηλαδή στη διάρκεια του καυτού εξαμήνου συνήθιζε να αφηγείται στην κάμερα της συζύγου του όσα είχαν συμβεί στο Μαξίμου στα Eurogroup κ.ο.κ Κάτι σαν ημερολόγιο αλλά σε high definition. «Αλέξη η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή» Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου του ’15 όταν ξαφνικά ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει κάτι απίστευτο, την ύπαρξη 16 δισ ευρώ εκτός κυκλοφορίας: 
«Κάποια στιγμή στη διάρκεια της καθημερινής μου επίσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκα τον Αλέξη στο γραφείο του να απολαμβάνει τη συντροφιά του Αλέκου Φλαμπουράρη, ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και κάτι σαν πατρική φιγούρα.
 Ως συνήθως ενημέρωσα σύντομα τον πρωθυπουργό γύρω από οτιδήποτε είχε ενδιαφέρον εκείνη την ημέρα, πρωτίστως για τον ρυθμό της εκροής καταθέσεων από τα ATM.
 Ανέφερα επίσης το απόθεμα των 16 δισ. ευρώ. Τα μάτια του Αλέξη άστραψαν.
 Μου είπε «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ATM και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά; – Βαρουφάκης: «Αλέξη η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή». – Τσίπρας: «Ναι Γιάνη, αλλά όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. 
Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;». 
 «Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησε ο Βαρουφάκης. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του: «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
 Ο Φλαμπουράρης είπε στον Λαφαζάνη ότι εκείνος και ο Αλέξης, αντίθετα από εμένα, ήταν πεπεισμένοι ότι n κατάσταση δικαιολογούσε το να βάλουμε χέρι σε αυτά τα χρήματα τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ξεμείνει σε κρατικά θησαυροφυλάκια.
 Ο Βαρουφάκης λέει ότι προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την έξαψη των υπολοίπων παρουσιάζοντας την πραγματικότητα: «Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να κατάσχουμε χρήματα της ΕΚΤ. Εάν όμως θέλουμε το Grexit, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με αυτά τα λεφτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: Nα εθνικοποιήσουμε τα 16 δισ ευρώ, να σφραγίσουμε τα χαρτονομίσματα με ειδική μελάνη ώστε να τα ακυρώσουμε και να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε νέες δραχμές, να τα βάλουμε σε ATM και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούριο νόμισμα». «Προχώρα στο Plan Χ» «Γιάνη, θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μάς ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές του 2015.
 Και ο Βαρουφάκης συναίνεσε λέγοντας «Θα το κάνω Αλέξη». Στο βιβλίο του εξηγεί ότι αυτή ήταν η γένεση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό ως Plan Χ το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφού το Βερολίνο με την ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Ζ που θα έριχνε την Ελλάδα στον γκρεμό και το Grexit. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με τις τράπεζες κλειστές και ενώ εγώ τα έδινα όλα στην εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, παρουσίασα στον Αλέξη την τελική μορφή του Plan Χ, του εναλλακτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο εκείνος μου είχε ζητήσει να καταρτίσω σε περίπτωση που μας εξανάγκαζαν σε Grexit.
 Καθώς του το έδινα με ρώτησε «είναι κάτι εφικτό που μπορεί να εφαρμοστεί;». 
Του απάντησα έντιμα «Διάβασέ το και κλάψε». 
 Η μετάβαση στη νέα δραχμή θα ήταν τόσο επώδυνη ως του σημείου της εξόντωσης. 
To Plan Χ τα περιέγραφε όλα αναλυτικά, χτύπημα με το χτύπημα. Καθώς ο Αλέξης βυθιζόταν στο κάθισμά του, υπενθύμισα ότι το Plan Χ υπήρχε όχι όμως για να το χρησιμοποιήσουμε. Εκτός και εάν ο Σόιμπλε κατάφερνε να επιβάλει τη βούλησή του στη Μέρκελ. Βλέποντάς τον να λυγίζει κάτω από την πίεση της πιθανότητας του Grexit (σ.σ που θα επέβαλε το Βερολίνο) ήθελα να τον συγχωρήσω να δικαιολογήσω και να εκλογικεύσω τα ασυγχώρητα τα ανήθικα και παράλογα ολισθήματά του». 
 «Γιάνη θα κάνουμε τα καλά παιδιά στην τρόικα» Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να τον πείσει να παραμείνει στην κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να μετατρέψει το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι». 
«Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. 
Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές «αλά δεξιά» με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα τώρα είμαστε καλό παιδιά.
 Την ίδια στιγμή όμως, μακριά από την κοινή θέα, μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση». 
 Τσακαλώτος: «Μας συντρίβουν σε όλα τα μέτωπα» Δραματικό SMS Τσακαλώτου σε Βαρουφάκη στις 2 Ιουνίου 2015: Η περιθωριοποίηση του Γιάνη είχε πια συντελεστεί και την Ελλάδα στο Eurogroup εκπροσωπούσε ο τότε προαλειφόμενος ως διάδοχος του και νυν υπουργός Οικονομικών: «Γιάνη μας ουντρίβουν σε όλα τα μέτωπα». 
 «Αλέξη με αυτά τα πλεονάσματα έχεις δεχτεί δρακόντεια λιτότητα» Βαρουφάκης: 
Στις 27 Απριλίου του 15 ο Αλέξης με καλοδέχτηκε, μου ζήτησε όμως να τον περιμένω ένα λεπτό για να πάει στην τουαλέτα. Ενόσω καθόμουν στον καναπέ και περίμενα το μάτι μου πήρε μερικές σελίδες A4 πάνω στο τραπεζάκι. Τις πήρα στα χέρια μου. Οταν εμφανίστηκε ο Αλέξης η έκφραση στο πρόσωπό μου χωρίς καμία αμφιβολία πρόδιδε την αγανάκτησή μου εξαιτίας όσων είχα διαβάσει. 
 Με τα χαρτιά στα χέρια μου τον ρώτησα «Καταλαβαίνω σωστά ότι αυτές τις παραχωρήσεις δεν τις πέρασες μέσω εμού γιατί ήξερες ότι θα ασκήσω βέτο στο να προχωρήσουν;». «Ναι», ομολόγησε ο Αλέξης χαμογελώντας ένοχα.
 «Καταλαβαίνεις τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί Αλέξη; Αντιλαμβάνεσαι τι έχεις κάνει με το να τους αποδέχεσαι; Δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις μόλις αποδεχτεί μια καινούρια δρακόντεια λιτότητα;
 Το βασικό νούμερο που είχα στο μυαλό μου και που είχε τραβήξει την προσοχή μου σαν μαγνήτης ήταν το 3,5 
Τα χαρτιά ήταν μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ελληνα πρωθυπουργό και απευθυνόταν στην Τρόικα με την οποία δεσμευόταν για την κατάρτιση Προϋπολογισμού με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 του ΑΕΠ.
 Ηταν απίστευτο αλλά το ίδιο νούμερο εμφανιζόταν δίπλα στα έτη 2018, 2019 χωρίς διακοπή έως το 2028. «Αυτό τώρα πώς έγινε Αλέξη;», τον ρώτησα. 
 «Ο Χουλιαράκης πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την υποχώρηση για να πάρουμε συμφωνία» ήταν η απάντησή του. Προφανώς αυτό που εννοούσε ο Σταθάκης όταν είπε ότι ο Χουλιαράκης είναι ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει γρήγορα μια συμφωνία ήταν το εξής: Πλήρης υποταγή. 
 Tσίπρας: Φοβάμαι ότι η μοίρα μας θα ήταν στο Γουδή Ενα από τα mo συνταρακτικό αποσπόσματα του Adulte in the Room είναι η αναφορό του Βαρουφάκη στους φόβους που έζωσαν τον πρωθυπουργό τα ξημερώματα από το δημοψήφισμα. «Ο Αλέξης εξομολογήθηκε κότι που με ξάφνιασε», γρόφει o πρώην ΥΠΟΙΚ. Μου είπε πως φοβόταν πως η μοίρα μας θα ήταν το Γουδή εάν επιμέναμε. Επίσης όρχισε να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάτι σαν πραξικόπημα, αναφέροντας μου ότι o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνόρας, οι μυστικές υπηρεσίες και στελέχη της κυβέρνησης είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας». «Ο Αλέξης ήταν υπέρ του Grexit με επιχειρήματα της πλάκας» Μιλώντας για την πρώτη τους γνωριμία, ο Γιάνης Βαρουφόκης ανακαλεί τη στάση του Τσίπρα για το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλόδας στην Ευρωζώνη: «Γρήγορα κατέστη σαφές ότι για πολιτικούς λόγους ο Αλέξης αμφιταλαντευόταν γύρω από ένα βασικό ζήτημα, για το αν η Ελλάδα θα διατηρούσε ως νόμισμα το ευρώ.
 Ακόμη και το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλονιζόταν από εσωτερικές διαφωνίες γύρω από το αν το Grexit θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως επίσημη θέση του κόμματος ή όχι. Καθώς μιλούσαμε, η στάση του Αλέξη μού φάνηκε επιπόλαιη και ανώριμη. 
Εστίαζε μάλλον στο να κρατήσει υπό έλεγχο τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στο κόμμα του παρά στο να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ποια ήταν η ορθή πολιτική επιλογή. Ελεγε πράγματα, όπως «γιατί να μην πούμε στους πιστωτές ότι αν δεν δεχτούν τη μονομερή απόρριψη εκ μέρους μου του δικού τους προγράμματος θα φύγουμε από το ευρώ; Υπάρχουν πολλοί όπως ο Πολ Κρούγκμαν που λένε ότι θα τα καταφέρναμε καλύτερα έξω από το ευρώ ούτως ή άλλως». Βαρουφόκης: «Προσπάθησα να βγάλω τον Αλέξη από αυτή την επιχειρηματολογία της πλάκας που χρησιμοποιούσε (σ.σ his lazy thinking στο πρωτότυπο). Του εξήγησα με αδρές γραμμές τι περίμενα ότι θα συνέβαινε αμέσως εάν ανακοινωνόταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίθετα από την Αργεντινή, η Ελλάδα θα έπρεπε να δημιουργήσει μια καινούρια δραχμή πριν διαρρήξει τους δεσμούς της με το ευρώ. Αλλά η εισαγωγή νομίσματος απαιτεί μήνες προετοιμασίας. Με άλλα λόγια το Grexit θα ήταν σαν να ανακοίνωνες την υποτίμηση του νομίσματος μήνες προτού συμβεί, μια στρατηγική που θα επέφερε πολύ βαριές παρενέργειες: Εξαφάνιση των χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ και απουσία εθνικού νομίσματος για την εκτέλεση των συναλλαγών. Θα ήταν προετοιμασμένος, ρώτησα τον Αλέξη, να σταθεί απέναντι στους ψηφοφόρους στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας και να τους πει ότι πρότεινε κότι τέτοιο; Οτι αυτό ήταν το δικό του Plan Α;».
 «Τον Σταθάκη θα χαρώ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου» «Τον Ιούλιο του 2015», γρόφει o Βαρουφάκης, «ο Αλέξης μού είπε ότι σκεφτόταν να κάνει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση προκειμένου να υποχρεώσει τους δανειστές και τα MME να σταματήσουν να με στοχοποιούν.
 Με ρώτησε ποιον θα σκεφτόμουν για τη θέση του αντικαταστάτη μου στο υπουργείο Οικονομικών. 
Ηταν φανερό ότι ο Αλέξης είχε ήδη αποφασίσει, εγώ όμως αποφάσισα να παίξω το παιχνίδι του εξ ου και πρότεινα το πρόσωπο εκείνο που ήμουν βέβαιος ότι είχε κιόλας συμφωνήσει να με διαδεχτεί, δηλαδή τον καλό μου φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προθυμοποιήθηκα μάλιστα να πείσω τον Ευκλείδη να κάνει δεκτή την πρόταση. Και όταν το έκανα αυτό, ο Ευκλείδης παρίστανε ότι χρειαζόταν χρόνο για να το σκεφτεί». 
Κατόπιν, όπως αναφέρει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ο Τσίπρας τού ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. 
Και όταν εκείνος ρώτησε «και με τον Σταθάκη τι θα γίνει», ο πρωθυπουργός απάντησε χωρίς περιστροφές «θα χαρώ να μην τον δω ποτέ ξανά μπροστά μου.
 Ασ’ τον να εξαφανιστεί στα πίσω έδρανα της Βουλής».
 «Ο Δραγασάκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα» Τον Αύγουστο του 2014 ο Αλέξης κι εγώ, αναπολεί ο Βαρουφάκης, χαλαρώναμε στο νερό περίπου πενήντα μέτρα από το Πετροκόραβο (ο.σ νησίδα στον Σαρωνικό κοντά στον Πόρο) όσο πιο μακριό από αδιάκριτα αυτιά γινόταν.
 Η συζήτησή μας έφτασε στο ζήτημα της εμπιστοσύνης. «Αλέξη» του είπα καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε η παρατήρησή μου να ακούγεται όσο πιο αδιόφορη γινόταν, «ακούω ότι o Δραγασόκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και γενικότερα ίσως φαίνεται πως συμπλέει με το δικό μας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγματικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστημένου». Ο Αλέξης δεν μου απάντησε αμέσως. 
Αντιθέτως γύρισε το βλέμμα του προς την Πελοπόννησο, στο βάθος, πριν στραφεί ξανά σε εμένα για να μου πει, «όχι δεν το πιστεύω. Δραγασόκης είναι OK» […] Ο Αλέξης μού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να με κρατό ενήμερο και θα με συμβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικό με την οικονομική πολιτική. Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυμπήσουμε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του η Μπέτυ μαζί με τη Δανόη μας περίμεναν σε ένα μικρό φουσκωτό με την άγκυρα του να ακουμπά απαλά το βυθό της θάλασσας. Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Αντίθετα από εμένα, o Δραγασόκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα έτσι ώστε να νομιμοποιήσει την αποδοχή των όρων της τρόικας». «O Χουλιαράκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσης μας» «Στις 27 Απριλίου 2015» γράφει ο Βαρουφάκης, ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας είπε «ότι το δίδυμο Βαρουφάκης-θεοχαράκης (σ.σ Νίκος θεοχαράκης συνεργάτης του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ) δεν μπορεί να φέρουν συμφωνία. Ο Χουλιαράκης μπορεί». Εάν με το «συμφωνία» εννοούσε το να υποκύψουμε στις απαιτήσεις του Βίζερ και του Ντάισελμπλουμ τότε ο Σταθάκης είχε απόλυτο δίκιο.
 Ο Γιώργος Χουλιαράκης (σ.σ σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσής μας». – Βαρουφάκης: Τέλος Φεβρουαρίου 2015. Ημουν πεπεισμένος ότι ο Αλέξις θα γινόταν έξω φρενών όταν θα του έλεγα ότι ο πρόεδρος του Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων απειλούσε να αυτομολήσει στον Στουρνάρα. Αλλά ο Αλέξης δεν αντέδρασε καθόλου έτσι. Απεναντίας με κοίταΕε με την ίδια θλιμμένη έκφραση που είχε και προηγουμένως όταν είχα ανακοινώσει την απόφασή μου να απολύσω τον Χουλιαράκη. Με καταφανή συμπάθεια προς τον αποστάτη και με μια ανησυχητική ανία στο βλέμμα του ο Αλέξης είπε «Τον καταλαβαίνω τον άνθρωπο -τη συμφωνία με τον Στουρνάρα την έχει κλείσει εδώ και καιρό. Ηταν σαν να αποκάλυπτε ο αρχηγός της ΜΙ5 (σ.σ της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας) στον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι ο κορυφαίος τους πράκτορας είχε απειλήσει να δουλέψει για τη ρωσική κατασκοπεία. – Βαρουφάκης: Σπανίως απαντούσε στα τηλεφωνήματά μου ενώ ακόμη και η γραμματέας του σπανίως γνώριζε κι εκείνη πού ακριβώς βρισκόταν. Από ό,τι μου έλεγαν ο Ευκλείδης και ο Αλέξns, ο Χουλιαράκης σπανίως απαντούσε και στα δικά τους τηλεφωνήματα. 
Η ερώτηση «πού είναι ο Χουλιαράκης» είχε γίνει ανέκδοτο ανάμεσα στους τρεις μας.

 πηγή:lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου